Ugrás a fő tartalomra

Orrcseppek, orrspray-k használatáról

Orrspray-k és orrcseppek: Hatékony megoldások kóros orrüregi folyamatokra Az orrspray-k és orrcseppek széles körben alkalmazott gyógymódok az orrüregi gyulladások viszonylag gyors enyhítésére. Gyorsan enyhítik az orrdugulást és az orrnyálkahártya duzzanatát, de fontos megérteni az alkalmazás korlátait és a potenciális szövődményeket, különösen hosszú távú alkalmazás esetén. Ebben a cikkben az öt legfontosabb hatóanyag és jellemzőik olvashatóak gyermekek és felnőttek számára. Az 5 Legfontosabb Hatóanyag és Javallataik: 1. Oximetazolin: Felnőttek: Enyhíti az orrdugulást, érösszehúzó hatása által. Gyermekek: 6 év felett ajánlott!. 2. Xilometazolin: Felnőttek: Csökkenti az orrnyálkahártya duzzanatát, érösszehúzó hatása által. Gyermekek: 12 éves kor felett ajánlott!. 3. Kortikoszteroidok (pl. flutikazon): Felnőttek és gyermekek: Hatékonyan csökkenti, akár meg is szünteti az allergiás rhinitist (allergiás orrüregi nyálkahártya gyulladását) és akár az orrpolipokat is. 4. Nátrium-klorid o

Az eritrit (édesítőszer) rossz! Vagy mégsem?

Eritrit

#eritrit #édesítőszer #stroke

Az eritrit egy természetes édesítőszer, mely miatt gyakorlatilag a gyártónak nincs kötelezettsége mesterséges édesítőszerként értékesíteni. Ráadásul a kalóriaértéke igen csekély. Édesítő ereje nagyjából a konyhai cukorral egyenértékű (elméletileg), így a receptekben nem kell a mennyiségét kibővíteni. Energiát nem ad, változatlanul ürül a vizeletünkben, a vékonybélből való gyors felszívódást követően. A szájüregi baktériumok sem képesek hasznosítani, tehát a fogak romlásához sem vezet, emellett számos tanulmány igazolta, hogy nem emeli a vércukor-szintet, inzulin-szintet sem. 

Féljünk?

Tehát miért is kell beszélni erről a természetes, ízletes és látszólag biztonságos édesítőről? Nos, azért mert a Nature Medicine című tudományos lapban megjelent egy cikk, miszerint az eritrit hozzájárulhat a szívbetegségek kialakulásához. Ez a szép tanulmány, több bizonyítéksort szintetizál, hogy az eritrit veszélyessége mellett érveljen. Nézzük az adatokat.

Vizsgálat

A kutatók egy metabolomikus elemzéssel kezdték, amelyben csaknem 1000 embert vizsgáltak szívbetegség miatt. A modern metabolomikai tanulmányok azt vizsgálják, hogy az adott betegséggel mely anyagcsereváltozások vannak kapcsolatban, és az elemzések során száz, vagy néha több ezer metabolit szintjét vizsgálják a vérben. Ebben az esetben a cukor és a cukorpótló anyagcserére fókuszálva, az eritrit volt az első helyen.

(metabolit - az a molekula, amely a metabolizmus során keletkezik egy kiinduló molekulából)

Azoknál a vizsgált embereknél, akik súlyos szív- és érrendszeri problémákkal küzdenek, az eritritol szintjük a kiindulási szakban jelentősen magasabb volt, az egészségesekhez viszonyítva. Azonban két probléma is van ezzel kapcsolatban. Először is, mivel a metabolomikai tanulmányok olyan sok metabolitot vizsgálnak egyidejűleg, gyakorlatilag garantált, hogy néhány erős összefüggést véletlenszerűen is találnak. Ezeket ellenőrizni kell az úgynevezett validációs mintákon. A szerzők ezt is megtették, és egy független amerikai adathalmazon kimutatták, hogy azok, akiknek az eritritol szintje a legmagasabb volt, sokkal nagyobb eséllyel voltak kitéve súlyos szívbetegségek kockázatának.

Természetesen ez az eredmény rávilágít a második problémára is: az, hogy az eritrit szintje magasabb azoknál az embereknél, akik szívbetegséget kapnak, még nem jelenti azt, hogy az eritrit okozza a szívbetegségeket. Azok az emberek, akik cukor helyett édesítőszereket fogyasztanak, fontos szempontokban különbözhetnek azoktól, akik nem teszik ezt; gondoljunk olyan tényezőkre, mint a cukorbetegség, a testtömegindex vagy akár a szociális-gazdasági helyzet. A szerzők sok ilyen tényezőt figyelembe vettek az elemzés során, de ahogy már korábban is említettük, a metabolomikai vizsgálat tökéletes beállítása lehetetlen. Továbbá fontos megjegyezni, hogy az eritritet a testünk maga is kis mennyiségben termeli, függetlenül attól, hogy fogyasztunk-e belőle.

Az elemzés azonban még érdekesebbé válik. A szerzők ugyanis nyilvánvalóan szerették volna látni, hogy ha az eritrit ok-okozati kapcsolatban áll a szív- és érrendszeri betegségekkel, akkor mi lenne a mechanizmus? Felvetették tehát a hipotézist, hogy az eritrit a vérben elősegítheti a vérlemezkék összetapadását - más szóval vérrögképződést okozhat. Egy tesztcsőben az eritritol koncentrációjának növelésével (45 mikromólra) a vérlemezkék jelentősen aktiváltabbá váltak, tehát a vérrögképződési veszély megemelkedett. Ez az eredmény pedig a várakozásoknak megfelelt. Kísérleti állatokban is igazolni lehetett ezt a jelenséget, ugyanis ezeknél az egereknél eritritet alkalmaztak (azzal etették őket), és ennek következménye trombózis lett, és egy kontroll csoporthoz (akik normális táplálkozásban részesültek) viszonyítva gyorsabban alvadt a vérük.

Mit tegyünk?

Az eredmények értelmezése során fontos megjegyezni, hogy a következtetések levonása előtt minden esetben érdemes figyelembe venni a molekulák koncentrációját. Nem ugyanazt jelenti, ha azt állítjuk, hogy egy édesítőszer százszoros mennyiségének fogyasztása stroke-ot okoz, vagy ha a szokásos mennyiségből eredő kockázatot vizsgáljuk. A tanulmányban említett 45 mikromól koncentráció azt jelenti, hogy a vérben mért eritrit szint az átlagos amerikai fogyasztóknál tapasztalt 6-46 mikromól tartomány legmagasabb értékén belül van. Tehát bár nem kell nagy mennyiségben fogyasztani az eritritet, különösen hosszú távon, mivel ez valóban kockázatot jelenthet, de nem kell aggódnunk, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk az édesítőt. Az eritrit alkalmazása tehát nem annyira veszélyes, ha megfelelően használjuk.


Ebből is látszik, hogy egy-egy tudományos kutatásnak - bár van jelentősége - gondosan kell értelmezni a jelentőségét és nem mindig megijedni a címét látva. Fontos ezeket elolvasni és magunkban elemezni, vagy szakember segítségéhez fordulni a kérdéseinkkel.


dr. Pál Sándor

Megjegyzések

Legnépszerűbb posztjaim

A jelenleg elérhető védőoltások koronavírus ellen

Kedves olvasók! Köszönöm, hogy figyelemmel követik az írásaimat. Jelenleg azokról a vakcinákról lesz szó, amelyeket már engedélyeztek és azokról is amelyeket hamarosan forgalomba bocsáthatóvá nyilvánítanak.  Pál Sándor Korábban már írtam róla, hogy a technika előrehaladtával a vakcinagyártás folyamata egyre gyorsabb, valamint ugyancsak a technikai fejlődésnek köszönhető a biztonságosság és hatékonyság fokozódása is. A jelenlegi helyzet kialakulásának a legelején kezdődött el az a folyamat, amelynek következtében mindössze egy év alatt sikerült biztonságos és nagy hatékonyságú vakcinát előállítani több gyártó által is. Ennek nagy előnye van, hiszen a konkurencia mellett (mely egymásra általában pozitív hatást gyakorol a pontosabb és hatékonyabb, illetve biztonságosabb készítmények előállításának szempontjából) kiegyensúlyozza a kereslet-kínálat közötti nagy különbséget (merthogy szükség van vakinára, és több gyártó egyszerre sokkal több vakcinát képes előálltani, mint egyetlen cég).

Koronavírus elleni védőoltásokról

 Kedves Olvasók! Köszönöm a megtisztelő figyelmet. Örömmel láttam, hogy a várakozásaimhoz képest több emberhez is eljutott az írásom. Jelenlegi bejegyzésem sokkal mélyremenőbb lesz, próbálom csatolni azokat a weboldalakat, tudományos cikkeket elismert, világhírű szakirodalmi újságokból, melyek alapján az alábbiakat érthetően próbálom megközelíteni.  Pál Sándor A védőoltások működési elve Első, és legfontosabb dolog beszélni a védőoltásról és működésükről. Tulajdonképpen ezek olyan injekciók (általában, de vannak cseppek is, amit szájon át kell alkalmazni), amely számunkra - emberekre - veszélyes vírusok, baktériumok ellen hoznak létre hatékony védelmet. Ezt úgy érik el, mint ahogyan az előző bejegyzésben leírtam az immunválasz lépéseinél: az elölt vagy legyengített kórokozót (vírus tartalmú vakcina), vagy a kórokozó egy darabkáját (antigén tartalmú vakcina) esetleg újabban genetikai anyagot tartalmazó (mRNS - messenger-RNS=hírvivő RNS tartalmú vakcina) oldatot fecskendeznek az embe

A koronavírus-járványról

'Képzelje el a kedves olvasó, hogy kénye-kedve szerint azt tehet, amit csak szeretne, amikor azt szeretné. Természetesen, a normalitás határait betartva, de azért élje bele magát egy pillanatra, vagy akár hosszabb időre. Egy kellemes kis napozás az Adrián, netán sízés egy síparadicsomban, de akár a futballstadionban is ülhetne most, egy izgalmas mérkőzés közepén. ' "Várjunk csak, erre már egy jó ideje nincs "normális" lehetőségünk, ugyanis a világon létező szinte legkisebb, önálló élettani jelenségre képtelen, hagyományos mikroszkóppal sem látható, biológiai organizmus közbeszólt. " Pál Sándor Koronavírus A koronavírus új típusa, mely a hivatalos információk alapján 2019 novemberében fertőzte meg a legelső embert, felrázta az életünket. Mindannyiunkét, kétségtelenül.  A koronavírusok víruscsaládjénak összesen 23 alnemzetségéhez 38 faj tartozik, és igazoltan ezek közül mindössze 7 faj képes embert megbetegíteni. Ezek közül 4 olyan létezik, amely enyhe fel

Stressz - a modern ember ellensége

 Mi is az a stressz? Tudományos meghatározás értelmében bármilyen, az emberi szervezetet érő, külső vagy belső ingert stressznek nevezik. Az ilyen események által kiváltott kompenzációs válasz a stressz-válasz. A stresszorok típusa, időzítése és súlyossága határozza meg, hogy testünkben milyen reakció (stressz-választ) alakul ki. Ez lehet egyszerűbb, a szervezetünk egyensúlyától alig eltérő folyamat de akár életveszélyes vagy halálos hatású is. Sok esetben az egyes betegségek következményei és kialakulása is a stressz miatt alakul ki, pl. olyanok esetében akik stresszes környezetben élnek vagy dolgoznak, nagyobb kockázattal rendelkeznek számos betegség kialakulása szempontjából. Önmagában a stressz a betegségek és kórfolyamatok kiváltó oka, de súlyosbító tényezője is lehet. Tudta, hogy a stressz fogalmát magyar kutató, Selye János írta le? Könyvei 20-nál is több nyelven jelentek meg, és igazán maradandót alkotott munkásságával. Stressz és memória A stressznek számos hatása van az

Megbízható-e a kínai gyártású koronavírus elleni oltás?

Üdvözlök újra minden kedves olvasót! Köszönöm az érdeklődést. Összesen 900 alkalommal lett megnyitva valamely bejegyzésem. Ezt külön köszönöm. Amennyiben valakinek kérdése lenne egy-egy témával kapcsolatban, írja be kommentbe! Onnan is inspirálódnék újabb bejegyzések elkészítéséért.  Pál Sándor A pekingi Sinovac Life Sciences által fejlesztett védőoltásról olvashatnak ebben a bejegyzésben, melynek (nem túl fantáziadús) neve CoronaVac. A CoronaVac (nekem is szoknom kell a nevet, a magyar szójáték miatt) egy elölt SARS-CoV-2 koronavírust tartalmazó vakcina (ami azt jelenti, hogy "hagyományos" típusú vakcina). Ez sem okozhat megbetegedést, azonban az összes többi, régi vagy új technológiával legyártott vakcinához hasonló mellékhatások kiváltására képez.  A vakcina vizsgálati eredményeiről szeretnék írni. Mielőtt azonban erről szó esne, nem hagyhatom ki azt, hogy meséljek egy "kis" tudományról is. Mint minden gyógyszert és vakcinát, ezt a védőoltást is ki kellett fe

COVID-19 védőoltás és terhesség

A kisebb kihagyást követően, jöjjön egy olyan témakör, amely igencsak foglalkoztatja a közvéleményt, az érintetteken kívül a többiek is kíváncsiak erre.  Nem olyan rég (hisz egy év nem is olyan sok idő), egy, az életünket megváltoztató, új vírus által létrejött járvány kezdőtött el. A tudós-társadalom válasza gyors és hatékony volt. Soha nem látott, nemzetközi szintű együttműködés vette kezdetét, melynek során nagyon gyorsan, rövid idő alatt igencsak tekintélyes mennyiségű információ birtokába kerültünk a SARS-CoV-2 és az általa okozott COVID-19 betegség kapcsán. Innen már "csak" pénzre (nagyon nagyon sok pénzre) volt szükség ahhoz, hogy több gyártó is védőoltást tudjon kifejleszteni.  Az emberek hozzáállásán is nagyon nagy változást véltem felfedezni.  A járvány kezdetén az volt a kérdés, hogy mikor lesz vakcina, és hogy ugye minél hamarabb lesz. Amikor bejelentették, hogy elkészült, akkor nagyjából ugyanazok az emberek tették fel a kérdést, ami önmaguknak mondott ellent,

Beoltottak a koronavírus elleni védőoltással

Az új év, új reménnyel is kecsegtet a jelenlegi helyzetből való kiszabadulás kapcsán. Megjelentek az előző évben a vakcinák, viszont csak idéntől válnak majd elérhetővé a lakosság számára. Az oltási kampány korábban kezdőtött, erről sokat nem érdemes beszélni, a következtetéseket vonja le mindenki maga. Lényeg, hogy szakmámból adódóan lehetőség nyílt arra, hogy az oltást az elsők között megkaphassam. Élménybeszámoló és az oltásig vezető út, lennebb megtekinthető. Miért döntöttem így?  A válasz egyszerű: a járvány megoldása a védőoltások kifejlesztése és széles körű alkalmazása. Ez adja a kérdésre a választ is, habár nem pont ilyen formában. Az oltóanyagfejlesztést figyelemmel követve, és a technológia alapvető működési elve miatt igencsak biztonságosnak mondható, emellett a rendelkezésre álló klinikai tesztelések eredményei alapján a hatékonyságuk is kiemelkedően magas (90% feletti). Ez alapján mérlegeltem (nem hosszú ideig) és hoztam meg a döntést: feliratkozom oltásra. Miért kel

Mik azok az ultrafeldolgozott élelmiszerek? Cukorbetegséghez vezetnek?

Ultrafeldolgozott élelmiszerek #ultra-feldolgozott élelmiszerek Hízlal, alacsony vitamintartalmú, egészségkárosító és számos betegséget okoz az ultrafeldolgozott élelmiszerek csoportjába tartozó sok élelmiszer. Kivételek is vannak, nézzük a részleteket! Az ultra-feldolgozott élelmiszerekkel (UPF) kapcsolatban a cukorbetegséggel való összefüggést vizsgáló kutatások eredményei arra utalnak, hogy bizonyos UPF fajták fogyasztása magasabb kockázatot jelenthet az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és más krónikus betegségek kialakulására. Az UPF-ek olyan élelmiszerek, melyeket sok összetevő felhasználásával és ipari folyamatok sorozatával állítanak elő, például extrudálással, olvasztással és hidrogénezéssel. Az ilyen ételek általában kevés teljes élelmiszert tartalmaznak és magas cukor-, só- és egészségtelen zsírtartalommal rendelkeznek. Ide tartoznak az édesített italok, a csomagolt snackek, a gyorsételek és számos kényelmi (félkész vagy kész) élelmiszer. Ultrafeldolgozott élelmisze

Stroke - tünetek, lehetőségek!

Mi is az a stroke?   Önmagában az angolszász kifejezés alatt azt az eseményt értjük, amely során a koponyán belül az agyszövet bármely területének vérellátási zavara miatt neurológiai tünetek jelentkeznek.  A jelentős veszéllyel járó betegséget az agyszövet oxigén- (és tápanyag) hiányos állapota hozza létre.  Az agyszövetünk a legérzékenyebb oxigén- és tápanyag-hiány szempontjából is, ezért néhány másodperc keringés-kiesés is elegendő akár az eszméletvesztéshez is.  Okairól rövid említést teszek csupán, és többek között ide tartoznak a magasvérnyomás, az érelmeszesedés, cukorbetegség, véralvadási zavarok is.  Tünetei Bonyolult a kialakulása, kétség nem fér hozzá, azonban mégis szinte mindenkinek fel kellene tudnia ismerni az embertársán az esemény következményeit, a tüneteket. Nem kell ehhez neurológusnak lenni, elegendő hozzá a kisebb megfigyelés, néhány kérdés feltevése is.  Ugyancsak az angolszász szakirodalomból inspirálódva, íme a FAST (Face, Arm, Speech és Time) mozaikszó.  Részl

A koronavírus mutációi

A koronavírus-járvány a kezdete óta mindennapossá vált, életünk részévé lett. Terjednek a rosszabbnál rosszabb, negatívnál negatívabb statisztikák, adatok és rémhírek (melyek néha hamisak) a jelenlegi helyzettel kapcsolatosan. Most a két újonnan megjelent mutációról lesz szó, és arról is, hogy ez mennyire veszélyes a jelenlegi álláspont szerint. Először is, érdemes beszélni magáról a mutációról, ennek hatásairól és hogy mi lehet a jelentősége. A mutáció folyamata bonyolult, lényege viszont egyszerű: az élőlény genetikai anyaga megváltozik annak reprodukciója során. Általánosságban a mutációk következménye lehet semleges (vagyis lényegében nincs számottevő változás, sem előny sem hátrány nem származik az egyes mutációk során), előnyös vagy hátrányos.  Az is megemlítendő, hogy a mutációk általában hátrányosak a komplex élőlények esetében, viszont akár előnyösek is lehetnek egysejtűek vagy annál kisebb organizmusok esetében. Egysejtűek, vagy vírusok esetében a mutációk általában nem g